2013. február 21., csütörtök

Arccal a webkettes Sulinet felé

Azon a közösségi oldalon, ahol sokan vannak és sokat posztolnak kevesen vannak azok, akiknek eszébe jut, hogy a felület tudásmegosztásra is használható. Azon a közösségi oldalon, ahol az alapgondolat a tudásmegosztás, és nem bombáznak reklámokkal és oversharinggel, kevesen vannak és keveset posztolnak.
Facebook vs. Sulinet 2.0 vagy Facebook és Sulinet 2.0 ez itt a kérdés. Mindkét táborba lehetne híveket toborozni.
Törölték már ismerőseim az FB profiljukat, mert nem tetszett nekik az értelmetlen posztolgatás. Valószínű jobban éreznék magukat a Sulinet Közösség oldalon, ha rászoknának a használatára.
A fészbuknak is van megoldása arra, hogy az idegesítő posztokat ne lássuk. Az ilyen posztokat gyártó ismerősöknél beállítható, hogy üzeneteik ne jelenjenek meg a hírfolyamban, és akár külön listákhoz is hozzáadhatjuk őket, ahol beállíthatjuk, hogy mely aktivitásaikat szeretnénk látni.


A Sulineten a középpontban a közösség áll: az üzenetküldés mellett nemcsak dokumentumokat oszthatunk meg, hanem csoportokat is alakíthatunk, ahol pedagógustársainkkal együtt vitathatjuk meg az aktualitásokat. Ehhez mindössze elég egy gyors regisztráció és máris kezdhetjük a böngészést. Az oldalt megnyitva a jobb felső sarokban regisztrálhatunk, de akár Facebook-azonosítónkkal vagy Google+ azonosítóval is bejelentkezhetünk. Az oldalon mindenki nagyon segítőkész, de ha mégis elakadnánk, akkor a k.o.m.p.o.sz.t-on választ kaphatunk a kérdéseinkre.
Az SDT teljes tartalma is felkerült az oldalra. Bejelentkezés után a Sulinet Hírmagazin jelenik meg, ahol számtalan érdekes és akutális cikket olvashatunk. A közösség fülre kattintva különböző csoportokba léphetünk be az érdeklődésünknek megfelelően. Például: interatkív tábla, Web 2.0, osztálykirándulás, stb.. Itt a hasonló érdeklődésű kollégákkal oszthatjuk meg tapasztalatainkat, problémáinkat, de akár segítséget is kérhetünk. A Tudásbázis fülre kattinva pedig minden tantárgy - kivétel egyelőre az informatika - SDT anyagait megtalálhatjuk. 

Prezi az új Sulinetről.

A közösség alakítás fókuszában a csoportok vannak. Tehát nem ismerősöket kell keresni, hanem az érdeklődésünknek megfelelő csoportokat. Ha nincs még minket érdeklő csoport, akkor könnyen létrehozhatunk egyet.
Az alábbi csoport típusok vannak a Sulineten:
"A Felhasználó jogosult arra, hogy zárt vagy publikus közösséget  hozzon  létre vagy közösséghez csatlakozzon. Az alábbi szintű közösségek   létrehozására van lehetőség az oldalon:
publikus: A csoportot, a csoportfalat, a publikációs  listát mindenki láthatja, bárki csatlakozhat korlátozás nélkül.
moderált: A csoportot, a csoportfalat, a publikációs  listát  mindenki láthatja, csatlakozni csak az adminisztrátor jóváhagyása után  lehet.
zárt: A csoportot, a publikációs listát mindenki  láthatja, a csatlakozni csak az adminisztrátor(ok) meghívása után lehet.
privát: A csoportot csak a tagok láthatják,  csatlakozni csak az adminisztrátor meghívása után lehet."



Milyen létszámú csoportok vannak a Sulineten? A diagram a nyilvános csoportokról készült 2013.02.15-én.





















A csoportokba (a nagyság szerint listázható 75 csoport) regisztrált tagok összlétszáma 1408 fő.
A grafikonról leolvasható, hogy a nagyobb létszámú csoportokból kevés van. A legalább 100 fős csoportok száma mindössze 3. Mondhatnánk, hogy "Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat." Azonban, ha az az elvárásunk, hogy a létrejött szakmai csoportokban - az információmegosztáson túl - a bejegyzésekhez kapcsolódó eszmecsere is kialakuljon, akkor ehhez hosszabb távon kedvezőbb a nagyobb létszámú csoport. Persze ehhez "lélek" értsd lelkesedés, és "szabad nép" értsd véleménynyilvánításra képes és hajlandó tagság is szükségeltetik.

Az öt legnagyobb létszámú és február 15-én az ajánlott csoportok kategória hat csoportjának (világoskék háttér) aktivitása. A táblázatban szereplő összesítés a csoportfal első oldalán látható bejegyzések alapján készült.

A hozzászólások száma nagyon minimális, viszont ehhez képest a tapsolások kezdenek elterjedtebbé válni, bár a lájkolással összevteve még gyerekcipőben jár ez a tetszésnyilvánítási forma. Az Interaktív tábla csoportban van a legtöbb tag (152), ennek ellenére a csoport aktivitása alacsony. Az utolsó érdemleges bejegyzés két hónapja történt. A kommentek alacsony száma mutatja, hogy érdemi párbeszéd a legnagyobb taglétszámú csoportban sem alakult ki. 
Az utolsó két csoport frissen alakult. Ezzel  magyarázható a taglétszámhoz képest magas aktivitás.

 Előnyök:
  •     Regisztráció Facebook vagy Google fiókkal.
  •     Intézmény, cég, társaság is regisztrálhat.
  •     Reklámmentesség.
  •     Bitztonságos felület.
  •     Saját csoport létrehozása (pedagógusok, diákok, osztályok, tanulócsoportok, szülők).
  •     Aktuális hírek megjelenése.
  •     Hasonló gondolkodású kollégákkal való kapcsolattartás.
  •     Könnyen elérhető a sulinetes hírmagazin és tudásbázis is.
  •     Nyelvtanuláshoz is használhatjuk
  •     Dokumentumfeltöltés- és megosztás (képek, videók, SCROM, könyvjelző, dokumentumok).
  •     Fiók- és adatvédelmi beállítások kezelésének lehetősége (profil, csoport).
  •     Hírfolyam beállítása (kategóriák, rovatok, események).
  •     Tananyagtár és Kirakat alkalmazás.
  •     Tananyagtár segítségével tesztfeladatsor szerkesztése.
  •     Sulinet viselkedési kódex.
  •     Tudásbázis tartalmainak felhasználása megfelelő hivatkozásokkal.
 Hátrányok:
  •     Nincs e-mail értesítés az új bejegyzésekről. A fejlesztőknek erről kellene leggyorsabban gondoskodnia. Ezzel véleményünk szerint lehetne növelni az aktivitást.
  •    A kommentek írás közben átláthattatlanok. Nem lehet szerkeszteni, javítani a közzé tett kommentet, csak törölni.
  •   " A kiskorú felhasználók (megj.:16 év alattiak) a szolgáltatást kizárólag  szülői felügyelet mellett használhatják." Reni: Ha iskolai csoportról van szó, akkor nem feltétlenül szükséges szülő jelenléte, viszont más jellegű csoportoknál szükséges lehet. Gábor: Szerintem a szabályok betartása teljesen meghiúsítja az általános iskolai felhasználást. Az idézett szabály teljesen felesleges, és csak arra jó, hogy megszegjék, ezért káros is.
  •  Hosszabb, több napos leállás. Elképzelhető-e ez a fészbukon?
  •  Maximum 75 csoport látható az "Összes csoport" felíratú csoportböngészőben. Így a nagyság szerinti lekérdezésnél a 2 fős csoportok egy része és az összes 1 fős csoport láthatatlan.
Érdemes csatlakozni? 
Mindenképpen! Hiszen nem csak tudásmegosztás és kapcsolattartás, hanem annál sokkal több!



 

10 megjegyzés:

  1. Tényleg jól használható felület - csak - novembertől január végéig nem volt biztonságos az egyébként hasznos csoport dokumentumtár funkció. Előbb eltűntek az anyagok, azután már nem is lehetett feltölteni. aztán csendben leállt az egész és szűk hónapig nem indult újra. Egy egy komolyabb anyag letöltése kibírhatatlanul hosszú.. -de persze én elfogult használó vagyok, mert ott zajlik az IKT Tankör "kísérletem" és szeretném ott folytatni is. Szóval használjátok jó ez - csak még kicsit béta..de végül minden az.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az IKT tankörben hány éves tanulók vannak?

      Törlés
    2. Eredendően negyedik évfolyamnak (10-11 év) hirdettem. De becsatlakozott néhány kollégám, két szülő és másodikos, ötödikes diák is.

      Törlés
  2. Köszi, Hajni. Valóban, a dokumentumtárral nekem is voltak feltöltés-letöltési gondjaim. Mivel keveset használtam nem tűnt fel a leállás.

    VálaszTörlés
  3. Nekem a legnagyobb dilemmám, most már talán 1 éve, hogy a kicsi (8-10 éves) gyerekeket milyen e-mail címmel regisztráljam. (A Sulivilág az ekkora gyerekek részvételéhez sem írja elő a szülői felügyeletet.) A Google-nek jók a beállításai, szűri a spamat, megbízható, de alsó korhatár van. (Hazudjanak a gyerekek és itt csináljanak postafiókot?) A freemail szabad, de tapasztalatom az, hogy bármilyen komoly beállítás mellett is jó párszor jön a postafiókomba szexhirdetés és egyéb.
    Ha a Sulinet is előírja a szülői felügyeletet, az csak megnehezíti az én helyzetemet. Pedig nagyon jó lenne az osztálynak egy webes közösség, bármilyen kicsik is.

    VálaszTörlés
  4. A freemail-t semmiképpen nem ajánlom, mert a kilépő oldal mindig tele van szeméttel.
    A postafiok.hu-n korhatár nélkül lehet e-mail-t regisztrálni.
    A Sulinetes szabályozás talán a szerzői jogokkal függ össze, de én egyáltalán nem értek egyet ezzel a korhatárosdival egy olyan felületen, ami az oktatás számára készült.
    Indítottam egy csoportot is LeAKorhatárral néven.
    http://kozosseg.sulinet.hu/hu/group/lak/wall
    A csoport leírás:
    "Miről szól a 16 éves korhatár? Nem a diákoknak készült az új Sulinet? Tanítsuk meg a 16 év alattiakat arra, hogy hazudni hasznos, a hazugság elkerülhetetlen?
    Az különösen tetszik, hogy a 16 évesnél fiatalabb felhasználó csak szülői felügyelet mellett használhatja a Sulinet közösségi szolgáltatásait. Már látom, amint szülők ezrei figyelik árgus szemekkel, hogy csemetéjük a Sulineten dúvadkodik. :-)))"
    Eddig 5 tagja van, és itt is minimális az aktivitás.

    VálaszTörlés