2012. május 14., hétfő

Arcátlanság


A Facebooknak nemcsak értelmes arca van. Manapság a legtöbb ember nem jól értelmezi a  közösségi oldalak funkcióit, mára már teljes mértékben elvesztette  eredeti szerepét. A sok magamutogatás már felháborító, mondhatni arcátlanság.
Ebben a posztban bemutatjuk, hogy mi az, ami szerintünk hülyeség. Helyenként talán provokatívak leszünk, de aki nem ért egyet velünk az vitatkozzon. :-)

Milyen arcátlanságok fordulhatnak elő? Íme néhány példa:

  • Más fotóját felhasználja annak engedélye nélkül. Olyan fotón jelöli magát, amelyiken nem is szerepel.
  • Más nevében ír.
  • Feltörni más Facebook-fiókját és a fenti dolgokat megtenni.
  • Mindent lájkolni (ok nélkül: ha kell, ha nem) vagy lájkoltatni
  • Megbökni. Minek? Ha akarsz valamit, írj üzenetet! Ha nincs mondanivalód, akkor hallgass bökdösődés nélkül!
  • Oversharing vagyis túlzott megosztás. Személyes és semmitmondó információk tömege. "Mit csinálok éppen" kiírása  percenként (pl.: pizzát sütök, dolgozatot javítok, nagyon jó buliban  vagyok, stb.), vagyis életesemények percenkénti megjelenése az  üzenőfalon. Valamint nyereményjátékok, csoportmeghívások, oldalmeghívások minden mennyiségben. És az előző éjszakai buli "pontos" leírásai: "Uff, de berúgtam tegnap este. Akkora festa (!!!) volt."
    Bővebben az oversharingről itt
  • Nem oversharing, hanem az overunalom megnyilvánulásai: "Valaki privibe?", "Valaki cam? "Uncsi van."
  • "Milyen motor illik hozzád?" "Mi  voltál előző életedben?" Hosszan sorolhatnánk a hasonló viccesnek szánt alkalmazásokat, de a sokadik után már egyáltalán nem vicces.  Ezek használatával sikeresen kiállítod a szegénységi bizonyítványod,  amiben oversharing, overunalom, overgyanútlanság ötös. Legsikeresebb  volt a "Mi az indián neved?" alkalmazás. Néhány nap alatt több  mint 600 000 rajongót szerzett egy ékszerkereskedésnek. Ha egy alkalmazás hozzáférést kér az alapadatok mellett a fotóidhoz, és a nevedben szeretne írni az üzenőfaladra, akkor kezdj el gondolkodni! Ez a módszer a marketingesek arcátlansága, amivel kihasználják az emberek kíváncsiságát és ostobaságát.
  • Magánügyek üzenőfalon történő megosztása, magánüzenetben vagy levélben való közlés helyett.  Egy személynek üzen, de mind az 526 ismerőse hírfolyamában megjelenik. Kit érdekel? A szerelmi kapcsolatok alakulása a facen: szakítás, nem szakítás, bonyolult kapcsolat, szomorú szmájlik... :) Minek szenvedjünk mi is (a hülyeségtől)? Illetve, nagyon trendi, igen, az, hogy kamukapcsolatban vannak az azonos neműek, ám nem helyénvaló, és nem jó példát mutat, talán még a homoszexuálisok kifigurázása is.
  • Lánclevelek, hoaxok: A fészbukon az üzenőfalon jelennek meg. Ezek olyan átverések, amelyekben a bárgyú felhasználókat bírják rá hamis üzenetek terjesztésére.
    "Afrikában  minden 60 másodpercben eltelik egy perc. A gyerekeknek pedig bőr van a  nyakán. Az oroszlánok nem érik meg a harmincadik születésnapjukat és  vannak krokodilok, akik évente csak egyszer jutnak élelemhez. Tedd ki  ezt az üzenőfaladra, ha szereted a palacsintát! A Facebook ezért 3  centet fizet megosztásonként, és az 5 éves hererákos Manci nénit  támogatják! Ha kitörlöd, neked nincsen szíved! Sőt, holnap délután 3-kor  a Deák téren a fejedre esik egy zongora, akár ott vagy, akár nem!" :D
    ( Az idézet forrása.
    )
  • Fontos! A facebook nem fizet semmiért. A szegény rákos, daganatos fiúért-lányért megosztott posztért sem. Sajnos.
  • Lánclevelek küldőinek tanfolyamát ajánljuk, azoknak akik ilyeneket küldözgetnek. Kedvcsinálónak az első oktató mondatot idézzük: "Ez a lap azért készült, mert úgy gondoltam: nem elég az, ha megmondjuk a hülyéknek hogy hülyék, hanem el kell őket indítani az okosak felé vezető úton." Érdemes végig olvasni.
  • Nem közösségi oldalakra való képek feltöltése minden mennyiségben (boileres, csücsörítős, tükörben pózolós, idegesítő képek). Boileres alatt értsd, amikor a fürdőszobában pózoló lánykák (sok esetben "izmos" fiúkák is) mögött, mellett, felett kivillan egy boiler, akár wc kefe, maga a wc, illetve hasonló ide nem illő elemek.
  • Embertársait nyilvánosan szidja, lenézi, ócsárolja.
  • Vírusok az üzenőfalon és privát üzenetekben.
  • Ismerősnek jelölni valakit, mert van közös ismerősötök, de te még sohasem találkoztál vele, illetve valaki egyszer látott az utcán, és már jelöl is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése