2012. március 11., vasárnap

Titánpadtól titánpadig

Egy, 5. osztályos informatika órán megvalósított, projektnek adott keretet a titanpad,com. Biztos sokan ismerik, de néhány szó a titánpadról. Az előbb megadott linkre kattintva eljutunk a titánpad bejelentkező oldalához. Most csak a legegyszerűbb esetet ismertetem. "Create public pad" katt. Már kész is van egy alapszintű szolgáltatásokat nyújtó, kollaboratív munkára alkalmas szövegszerkesztő felület. Az oldal URL-jét megadjuk és regisztráció nélkül lehet csatlakozni a munkához.



A projekt felépítése:
  1. A titánpadra feltettem egy mesét. A gyerekeknek felírtam titanpad.com/azonosító formában. (Az azonosító 10 karakterét sem tudta mindenki hibátlanul begépelni.) Ekkor csak annyi volt a titánpad szerepe, hogy a mesét innen exportálják word formátumban. (Import/Export katt; Microsoft Word katt.) Elmentették saját mappájukba.
  2. Az elmentett, majd megnyitott mesét a megadott szempontok alapján formázni kellett (krakter- és bekezdésformázás).
  3. A mese alapján készítettek a Paint-ben egy képregényt. A rajzlapot 4 részre osztották és négy képben jelenítették meg a mesét.
  4. Készített minden gyerek egy informatika órán használatos email címet. (Na, most a saját szavamba vágok. Az emil fiókot a postafiok.hu-n készítették el. A gmail-en ugyanis 13 éves kor alatt nem lehet regisztrálni, ez valami nagyon okos ámerikai szabályozás. Tanulóim pedig nagyrészt 12 évesek voltak. Nem kényszerítem diákjaimat hamis profil kialakítására. Megteszi helyettem ezt, a rendszer : -( . Viszont a gmail szerveren futó ("A levelezés technikai hátterét a Google Gmail rendszere biztosítja.") postafiók még csak életkort sem kérdez a regisztráció során. Hoppá! Figyelem, erről a témáról még részletesen szólunk a hamarosan induló Facebook sorozatunkban!) Ez nem mindenkinek volt egyszerű, de végül sikerült.
  5. Következő lépésben a képregénygyár oldalon kellett regisztrálni, és ott létrehozni a mesét illusztráló képregényt. A munka megkezdése előtt tartottam egy kis bemutatót, hogy hogyan lehet használni az oldalt. Lényeges, hogy itt működik a megosztás öröme (webkettő :), mert az elmentett munkákat más is megtekintheti, de lehet emilben ajánlót küldeni is. Bejött.
  6. Utolsó feladattal visszatértünk a titanpadra. Mindenki ide írta be az email címét. Ekkor több idő volt, mint az első feladatnál, és mondtam, hogy ki lehet próbálni a csetet is. Hát ez nagyon tetszett a gyerekeknek. Persze elkezdett burjánozni a "csethülyeség". Nem baj, fogjuk ezt még másra is használni.
Összességében 4 órát vett igénybe a projekt, és közben néhány hasznos tapasztalatot szereztek a diákjaim. Néhányan már több képregényt is készítettek, egymásnak elküldték a linkjét, új ismerősöket szereztek. Hát kell ennél több?

2 megjegyzés: