2012. március 25., vasárnap

Hamis profilok 1.

Van-e olyan ismerősöd, aki 13 év alatti és fent van a Facebookon?

Cintia: rengeteg :D
(Amikor  megkérdeztem egy kislányt (most 11 éves, de már 2 éve tagja), hogy  miért írja másképp a dátumot, azt válaszolta, azért, mert csak ezt tudta  kiválasztani. És mikor megmutattam neki a kutatásunkat, aminek ő is  részese volt, elképedve nézte az eredményeket. Hozzáteszem, nagyon  értelmes lányka.)
Marcsi: Igen.
Reni: Igen. (Amúgy unokahúgom is fent van (11 éves) és simán beírta, hogy 16....)
Renáta: Igen.
Gábor: Igen.(Van köztük, aki az adatlapja szerint majdnem egyidős velem :-O )


Ehhez a poszthoz ez a kiindulási alap. Miért fontos ez? A válasznak több vetülete van, ezeket fogjuk kifejteni.
Mielőtt fiatal olvasóink azt gondolnák, hogy minek tanárnéniskednek, tanárbácsiskodnak itt ezek. Leszögezzük, hogy nem akarjuk a 13 év alatti ismerőseinket kitiltani a fészbukról, de jobb, ha néhány dologgal gyerekek és szülők egyaránt tisztában vannak.
Miért pont 13 év, és nem 10 vagy 14? Ez a szabályozás értelmetlen. Nem hazugságra kellene kényszeríteni a fiatalokat, hogy bekerülhessenek egy "közösségbe", hanem sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha azt hisszük, hogy nincs semmiféle veszély.
Egy kisgyerek, ha megbízik benned, akkor is a kezeid közé ugrik két méter magasságból, ha éppen nem figyelsz.
Véleményünk szerint az általános iskolás gyerekek veszélyesebben viselkednek a közösségi oldalakon, mint a felnőttek. A fiatalokban ugyanis még nem alakult ki az a veszélyérzet, ami meggátolná őket abban, hogy néhány kedves szó hallatán gyanakvóak legyenek, illetve felismerjék a mögötte levő veszélyt. Ráadásul az, hogy mindez csak a monitoron történik, azt sugallhatja, hogy megfelelően biztonságos is egy ilyen veszélyes szituáció. A gyerekek gyakran hajlamosak meggondolatlanul bárkit felvenni a partnerlistájukra. Az ismeretlen pedig, akivel szóba elegyednek, észrevétlenül is rossz hatással lehet rájuk, arról nem is beszélve, hogy idővel akár olyan dolgokba is bevonhatja őket, ami nem feltétlenül a gyermekek korának és érettségének megfelelő.
Miért veszélyesebb, illetve veszélyesebb-e egyáltalán az, ha a  gyerkőc a neten chatel ismeretlennel, mintha élőben beszélne vele. Válaszunk az, hogy persze veszélyes mindkettő, de talán a netes  veszélyesebb, mert nem biztos, hogy egy ismeretlen tizenéves tényleg  tizenéves..



Jótanácsok:
  • Mielőtt  regisztrálnál a  Facebookra készíts egy email fiókot, amit csak a  fészbuk  regisztrációhoz használsz (eldobható email cím)!
  • Soha ne add  meg profilodban a lakcímed és a telefonszámod!
  • Ha bántó, zaklató üzenetet kapsz, akkor fordulj egy felnőtthöz segítségért, illetve jelentsd a facebooknak (hogy ezt mennyire veszik komolyan a facebook adminisztrátorai, nem tudjuk, de van olyan funkció, hogy jelenteni lehet a zaklatót) !
  • A  profilodat le kell zárni. Van egy facebook funkció, amit, ha  bekapcsolsz, csak az ismerőseid láthatják az adataidat. (értsd: képek,  dátumok, helyszínek, címek, telefonszámok stb.) Fontos, hogy a Timeline bevezetésével a borítóképek minden esetben nyilvánosak.
  • Csak  azért, mert azt írja egy idegen, hogy szép szemed van, aranyos vagy, még nem  feltétlenül azt jelenti, hogy beszélgetésbe kell vele kezdeni . Pláne nem,  visszajelölni. 
  • Érdemes megnézni, van-e közös ismerősötök. Meg, ha mondjuk egyáltalán nem beszélgettél személyesen külföldi idegennel, akkor nagy a valószínűsége, hogy Abdul Bendi nem ismer téged. :)
  • Cintia megjegyzése: Én például, ha valaki bejelöl, és nem ismerem, de vannak közös ismerőseim, vagy egy helyre járunk szórakozni, iskolánk is egy városban van, akkor annak írok egy egyszerű üzenetet: "Szia! Ismerjük egymást?" és ha meg tud győzni arról, hogy igenis ismerjük egymást, még akkor se jelölöm be :D (régen visszajelöltem), mert mostanában már tényleg csak azokat jelölöm vissza, akikkel beszélő viszonyban vagyok. Szerintem, ha úgy gondolod, hogy nem ismered, nem váltottál vele több mondatot, akkor ne jelöld vissza!!!



Ha már fent vagy a fészbukon, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy miket osztasz meg. Mivel manapság az emberek nem személyesen  ismerkednek, és alkotnak véleményt a másikról, hanem az alapján ítélnek  meg másokat, hogy miket oszt meg, hány és milyen hangulatú idézetet ír  ki, videókat stb. a képekről nem is beszélve. Ez mindenkinek a saját  dolga és személyiségfüggő, de meg kellene válogatni mit teszünk  nyilvánossá, mert hát tudod: itt az vagy, amit megosztasz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése