2012. február 8., szerda

Javaslatok pedagógusonak a közösségi hálózatok használatához

Terveim szerint időnként közzéteszem, olyan eredeti angol szövegek vagy szöveg részletek fordítását, melyek még nem jelentek meg magyarul. Ez most az első ilyen próbálkozás. A fordításban nagy segítségemre volt Simon Flóra (nem névrokon :-).
Miért gondolom én ezt fontosnak? Mert elég kevés magyarra fordított külföldi szakirodalommal találkozhatunk. Írhatnék összefoglalót is , de akkor az eredeti szöveget már az én szűrőmön keresztül látnátok. Próbálok olyan gondolatokat keresni, amikből tanulhatunk az előttünk járóktól. Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján sem. :-)
Az, hogy az "ámerikaiak" előttünk járnak a digitális világban nehezen vitatható, de az alábbi diagram szemléletesen mutatja is, hogy lemaradásunk legalább 7 évnyi.
(Az adatok forrása: http://www.itu.int/ITU-D/ict/index.html )


Az alábbi szöveget a New Jersey Education Association tette közzé és innen tölthető le.



"Tippek a Twitter & Facebook használatához
  1. Fontos, hogy elolvasd és kövesd a tankörzeted által megadott média szabályokat ( ha vannak egyáltalán)!
  2. Ne használd a teljes neved, felhasználó névként, és ne adj ki semmiféle személyes információt magadról-beleértve a valódi neved, mert veszélyes lehet! A telefonszámod és az email címed maradjon privát. Erről bővebb tájékoztatást kaphatsz, ha elolvasod a személyes beállításokat és az információk menüpontot.
  3. Ne párosítsd a felhasználói nevedet az email címeddel! Az email címed alapján bárki rádkereshet. (Megj.: Vagy használj "eldobható" email címet, amit semmi másra nem használsz.)
  4. Ne használd ugyanazt a jelszót különböző felhasználóneveknél! Például Facebooknál és Twitternél ne használd ugyanazt a jelszót vagy email jelszót! Ha a felhasználói fiókod feltörték, könnyen hozzáférhetnek bármilyen más felhasználói fiókodhoz is.
  5. Figyelj arra, hogy amit posztolsz mások hogyan értelmezhetik! A humort, főként a gúnyolódást (Megj.: Ez a szenvedő fél számára egyébként sem humoros.), nagyon nehéz megmagyarázni.
  6. Soha ne osszál meg információt a munkádról, főként ne tanítványokról! Bárki elvesztheti ilyen dolgok miatt az állását. Soha ne osszál meg általad viccesnek ítélt dolgokat a főnöködről vagy a tanítványaidról!
  7. Ne posztolj és ne használj számítógépet a munkaidőd alatt! Még akkor sem, ha az a saját laptopod vagy okostelefonod, mert problémád lehet belőle. Főként, ha akkor posztolsz, amikor épp dolgoznod kellene. Ne feledd azt sem, hogy a Twitteren, Facebookon és más közösségi hálózatokon látni lehet, hogy mikor kommenteltél!
  8. Még ha nem is vagy " ismerőse" vagy "követője" egy munkatársadnak sem, az emberek akkor is találhatnak rólad információkat és esetleg meg is oszthatják azt a főnököddel. Úgy, hogy kinyomtatják, lefotózzák vagy egész egyszerűen okostelefonjaikon megmutatják neki.
  9. Légy óvatos a rövidítésekkel! Twitteren mindössze 140 karaktert lehet begépelni egy bejegyzésbe. Épp ezért rengetegszer kell rövidítened a mondanivalódat egy üzeneten belül. Mindenképpen olvasd át újra az üzeneted, mielőtt elküldenéd!
  10. Ne ossz meg információkat olyan alkalmazásokkal, mint a Foursquare (Megj.: Helymeghatározó szolgáltatás, amivel megtalálhatsz üzleteket, megnézheted, hogy ismerőseid éppen hol vannak. Kell hozzá egy okostelefon és regsiztráció.), mert soha nem tudhatod biztosan,hogy ki fér hozzá és milyen okból! Légy körültekintő mielőtt megosztanád másokkal a pontos "helyzetedet"(vagy a helyet, ahol éppen vagy :)!
  11. Mindig kellő körültekintéssel alkoss véleményt! Ne hagyd, hogy az érzelmek felülkerekedjenek rajtad! Vedd figyelembe, amikor nagy betűket használsz, az a kiabálásnak felel meg!
  12. Tudd megítélni, hogy milyen képeket osztasz meg másokkal, főként, ha olyan dologról van szó, amit nem szívesen látnál vissza egy iskolai értekezleten! A felhasználói feltételek különbözőek lehetnek. Lehet, hogy engedélyeztél a vállalatnak bizonyos jogokat, amikről nincs is tudomásod. Soha ne posztolj magadról olyan fotókat, amin épp alkohol van nálad, vagy provokatív ruhákban vagy!
  13. Nézd át milyen fotókon vagy bejelölve! Lehet, hogy valaki olyan fotót tölt fel, amin te is be vagy jelölve és meg lehet tekinteni, hacsak nem szabályoztad ezt az egyéni beállításokban, ami egyébként minimum hét lépéses művelet. Összegezve, légy óvatos, mert lehet, hogy olyan képek kerülnek fel rólad, amin olyan társaságban szerepelsz, ami rossz fényt vet rád (guilty by association).
  14. Ne jelölj ismerősnek, és ne kövess tanítványodat és családtagjait! Ha esetleg a közösségi hálót oktatási dolgokra használod, légy biztos benne, hogy ez jogilag helyes és a te felügyeleted alatt áll, illetve készíts más azonosítót, ne a személyeset használd.
Pedagógusként más megítélés alá esünk, mint a dolgozó világ többi része. Felelősségünk, hogy ezt komolyan vegyük. Ha online vagy, mindig légy körültekintő és soha ne posztolj/ossz meg olyan dolgokat, amiket nem szívesen hallanál felolvasva egy értekezleten!"

1 megjegyzés: